Actueel

Door Jos Weerts

Parcours des Mondes 2023

Een wandeling door een tijdelijk museum: de 22ste editie van het Parcours des Mondes, ’s werelds grootste beurs voor niet-Europese kunsten, opende op dinsdag 5 september in Parijs met iets minder dan zestig exposanten uit alle vijf continenten.

Er waren bijzondere tentoonstellingen georganiseerd. Erg fraai was de presentatie van Grusenmeyer & Wolinger met een prachtige collectie Kulai bronzen uit Siberië. Klik hier voor een kleine rondleiding.

Het zijn er maar weinig, maar des te waardevoller is het wanneer een galerie zich toelegt op een bepaald gebied en zijn culturen. Dit is het geval bij Olivier Castellano; hij verzamelt al twee decennia beelden en maskers van de mensen uit Mali en Burkina Faso. Voor dit Parcours een prachtige collectie bijeengebracht, voornamelijk uit Mali, met daarbij een uitgebreide catalogus die weldra een collectors item zal worden. Klik hier

Bijzonder was ook de tentoonstelling van Pablo Touchaleaume met een aantal monumentale sculpturen van prachtig geërodeerde M’bembé voorouderbeelden. Deze beelden versierden die de voor- en bovenkant van trommels die onder een afdak stonden. Aan de bovenkant bleef het hout droog, maar van onderop is het vergaan. Zie foto hierboven.

De Grunne was er met een expositie pré-Dogon, Toloy-Tellem. Nieuwe exposanten waren uitgenodigd om in een Showcase hun collectie te tonen. Eén van hen was onze partner Guy Kuypers met zijn Kunstkammer Spectandum. Spectaculair door zijn verscheidenheid, wat onder andere werd opgemerkt in artikelen in de Franse krant Le Monde en de Allgemeiner Zeitung.
Ook vermeldenswaard onze partner David Serra met een fraai Yoruba Eshu figuur uit de Zimmer collectie, afgebeeld op de cover van zijn catalogus en verworven door een Nederlands TAC-lid. En eveneens onze partner, Bruno Claessens met zijn expositie Savoir-Faire met onder andere een zeldzame Chokwe stoel. Zie de uitgebreide informatie in zijn catalogus. Een derde partner van TAC, Anthony Meyer toonde onder andere een bijzondere neksteun uit PNG, met een bijzonder verhaal. Daarover later meer.

Op de inmiddels bijna traditionele TAC-borrel waren een twintigtal mensen aanwezig, onder wie Andreas Schlothauer, de voorzitter van de Duitse Verein Freunde der Afrikanische Kultur. Deze vereniging geeft onder andere het blad Kunst & Kontext uit. Op zaterdag 28 oktober tijdens de Tribal Art Fair in Amsterdam praten wij verder over mogelijke vormen van samenwerking. Ook met Arie Vos, de voorzitter van Civilisations in Brussel spraken wij over mogelijke samenwerking. Op deze manier krijgt onze TAC een steeds duidelijkere positie in de tribal art netwerken.

Vergelijkbare artikelen

Actueel, uitgelicht

Het bronzen hoofd van de Queen Mother uit de collectie van Kunstkamera

Het enige vrouwelijke bronzen hoofd van de koningin-moeder Iyoba in de collectie van de Kunstkamera...

22 February 2024

Actueel

Pappa, hebben vliegende vissen handjes en voetjes?

Speurtocht naar de betekenis van een goudgewicht. In de zeventiger jaren, het begin van mijn...

18 February 2024

Actueel

Een uitzonderlijk Ngil Fang masker

Kan een persoon die een kunstwerk of artefact heeft verkocht, waarvan na verloop van tijd...

22 January 2024

Advertenties

Een greep uit onze dierbare partners