Activiteit TAC

16 juni 2024

Uitnodiging – Algemene ledenvergadering

Ledendag met lezing en een ruil-/ boekenbeurs

De opzet van deze dag is om na de lunch rond te kijken bij de verschillende tafeltjes en met de leden-exposanten te praten, met als doel te kijken of er objecten en aangeboden boeken zijn die van eigenaar kunnen wisselen.

Opmerking: Graag registreren
– Wilt u aub snel reageren voor uw komst naar de ALV en bij deelname aan de beurs, hoeveel tafels we voor u moeten reserveren.
– Toegang tot de beurs is ook vrij voor niet leden van de TAC

Programma:

Spreker: Prof. Dr. Wouter van Beek
10.00 uur Inloop met koffie
10.30 uur ALV
12.00 uur Lezing
13.00 uur Lunch
13.45 uur Inrichten tafels
14.00 uur Boeken- verkoopbeurs
17.00 uur Einde

Lezing Wouter van Beek

Maskers in Afrika: waar en waarom?
Afrikaanse maskers behoren tot de iconische etnografica van het continent. Vanuit musea en privécollecties kennen wij deze objecten al lang, want ze zijn al generaties lang gewilde verzamelobjecten. African Arts, het leidende kunsthistorische tijdschrift voor dit gebied, publiceert regelmatig beschrijvingen van maskers en maskerades, en zowel het object als de performance zijn goed bekend geraakt. Vreemd genoeg is minder bekend over de functie van maskerades in de groepen waar ze voorkomen. Gezien de brede etnografische kennis binnen de culturele antropologie, zou men verwachten dat uitvoerig aandacht is besteed aan deze spectaculaire opvoeringen en hun functies. Dat is niet het geval: de twee disciplines, antropologie en kunstgeschiedenis, hebben zich nogal onafhankelijk van elkaar ontwikkeld, en de etnografie van juist de Afrikaanse maskers is onderontwikkeld. Ons recente boek, Masquerades in African Society: Gender, Power, and Identity,[1] probeert deze lacune te vullen met een brede antropologische studie over het verschijnsel maskerades.

Dit boek beantwoordt de vraag naar de functies van maskerades in de lokale samenlevingen waarin zij voorkomen. Wat zijn de sociale dynamieken van deze vorm van kunst? Een eerste stap is te kijken naar de geografische verspreiding: maskers komen nl. lang niet overal in Afrika voor, maar slechts in drie beperkte, welomschreven regio’s van het continent. In deze lezing ga ik na waar precies, en waarom er in het merendeel van Afrika helemaal geen maskers zijn. Dat blijkt een sleutel voor de sociale dynamieken van maskerades, wat ze ‘doen’ in de samenleving, in welke interne arena’s ze van belang zijn, en hoe ze in de moderne tijd kunnen overleven. Tevens wordt daarmee duidelijk wat de rol is van geheimen en geheime genootschappen, en blijkt hoe de lokale machthebbers worstelen met de macht die de maskers zelf vertegenwoordigen.

Wanneer

16 juni 2024

Locatie

SCC De Helftheuvel
Helftheuvelpassage 115
5224AC ‘s Hertogenbosch

Meer informatie

Partners die geen lid zijn:
– Bijdrage voor de lunch € 15 aub

Parkeren:
– Gratis bij het Sociaal Cultureel Centrum DeHelftheuvelpassage

Over Wouter van Beek

 Wouter van Beek is Cultureel 
Antropoloog

Op dit moment is hij Senior Researcher in Leiden aan het African Studies Centre Leiden (ASCL) en leidt hij een Europees project over Dogon Cultureel Erfgoed. 

Meer info over het boek: klik hier

Inschrijfformulier:

Inschrijven evenement

Vergelijkbare evenementen

Activiteit TAC

Overzicht Activiteiten TAC

Overzicht van de activiteiten van de Tribal Art Community

1 mei 2024 t/m 31 december 2024