Veiling

29 februari 2024 t/m 6 maart 2024

Een bijzondere veiling in Parijs.

Christie’s-Parijs is verheugd de Barbier-Mueller Art as Legacy-veiling aan te kondigen die zal plaatsvinden op 6 maart 2024

Deze honderd uitzonderlijke stukken Afrikaanse en Oceanische kunst zullen een eerbetoon zijn aan de passie van Josef Müller, Jean Paul en Monique Barbier-Mueller voor kunst en verzamelen.

In 1906 legde de 19-jarige Josef Müller (1887-1977) de basis voor de huidige Barbier-Mueller-collectie, toen hij Die Liebe (Liefde) van Ferdinand Hodler verwierf op een tentoonstelling in Zürich, waar het kunstwerk tot een controverse leidde. Deze aankoop luidde Müllers visionaire smaak in bij het opbouwen van een van de meest opmerkelijke kunstcollecties van de 20e eeuw. Terugkijkend op zijn passie merkte Müller later op: ‘Ik heb eindelijk het doel van mijn leven ontdekt, het centrum waar al mijn gedachten, inspanningen en gevoelens op gericht zullen zijn. En deze ster, die helder schijnt te midden van de tumultueuze en steeds veranderende wereld, is kunst.”

De gerenommeerde kunsthistoricus Werner Münsterberger sprak over de collectie als “de ultieme ondeelbaarheid van authentieke kunst”. “Een muur die werd gereproduceerd in een nummer van “Du” uit augustus 1978 introduceerde de Müller-collectie en gaf een kijkje in de presentatie ervan. Naast twee Bembe-maskers hingen twee schilderijen van Joan Miró, die de aanwezigheid van een mysterieus bewustzijn weerspiegelden, naast twee typische, stilistisch complexe en fantasierijke clubs van de Marquesaseilanden. Achter deze schijnbare culturele kruisbestuiving met verschillende traditionele metaforen maakt de muur in Solothurn in zijn geheel indruk op de kijker als een pictogram van sensuele harmonie.”

In de jaren twintig ontwikkelde Josef Müller een interesse in archeologie, die samenging met zijn voornaamste passie voor schilderijen. Gedurende deze tijd verwierf hij werken van Cezanne, Kandinsky, Renoir en Bonnard, maar Müller was ook geïnteresseerd in andere kunstwerken, waarbij hij sporadisch een kruk, een standbeeld en een Afrikaans masker aan zijn collectie toevoegde.

Josef Müller reisde in 1923 langs de rivier de Ubangi, hoewel hij tijdens de reis nooit meer terugging naar Afrika of iets kocht. Zijn vroege aankopen van Afrikaanse en Oceanische kunstwerken werden in Parijs gedaan via de belangrijkste kunsthandelaren van die tijd, zoals Ernst Ascher, Charles Ratton, Antony Moris en Pierre Vérité. In de naoorlogse periode bood de Zwitser Emil Storrer hem ook tal van stukken uit West-Afrika aan.
Na tientallen jaren hebben deze drie uitmuntende Zwitserse verzamelaars met passie en kennis een buitengewone collectie werken opgebouwd die het verhaal vertelt van de Afrikaanse en Oceanische kunst door de eeuwen heen. In zekere zin denken we na over de essentie van de kunstmarkt gedurende honderd jaar, en weerspiegelen we de ontmoetingen, emoties, gedachten en smaken van drie geïnspireerde persoonlijkheden.
“De Barbier-Mueller-collecties zijn een wereld apart, een sterrenstelsel van meesterwerken waarvan de kwaliteit en diversiteit terug lijken te gaan naar een tijd waarin verzamelen en leven omringd door kunst niet helemaal dezelfde betekenis hadden als vandaag”. (Stéphane Martin, erevoorzitter van het Musée du Quai Branly – Jacques Chirac).

Een impresie

Wanneer

29 februari 2024 t/m 6 maart 2024

Locatie

Christie’s
9 Avenue Matignon
Parijs

Extra details

Link: Barbier-Mueller. Art as legacy 
Auction: 06 March at 3 pm
Preview: 29 February until 6 March
9, avenue Matignon, 75008 Paris

CONTACT:
CHRISTIE’S|CHIARA DI LEVA
+33 6 11 51 78 89
website: www.christies.com

Vergelijkbare evenementen

Er zijn geen gerelateerde evenementen gevonden