Veiling

29 juni 2024

Beauties and Beasts

Omslag catalogus

Veiling Hammer Auktionen

Veiling Hammer 29 juni 2024

De titel van de veiling “ Beauties and Beasts” verwijst naar de collectie van de twee belangrijkste inbrengers: Jean-Louis Rinsoz met de vriendelijke collectie Baule stukken en de heftige met huid overtrokken collectie Ekoi maskers van Sandro Bocola. Klik hier voor de catalogus.


Jean-louis Rinsoz werd in 1932 geboren in Vevey en overleed in 1971 in Ivoorkust.Na zijn studie ging hij werken in het familie bedrijf Rinsoz & Ormond SA dat tabak, sigaren en sigaretten produceerde. In de jaren 60 zocht hij productie uitbreiding en ontdekte hij Ivoorkust. Hij werd meteen verliefd op het land met zijn innemende Baule bevolking.Hij ging een partnerschap aan en opende een Tabak productie centrum.Tevens financierde hij een rij kleine scholen. Ivoorkust benoemde hem tot consul van Ivoorkust in Zwitserland met zetel in Vevey. De traditionele kunst interesseerde hem zeer en hierdoor kwam hij in contact met de conservator van het Centre des Sciences Humaines, Bohumil Holas, in Abidjan. Uit deze vriendschap ontstond in 1969 de tentoonstelling in Vevey “Arts de la Côte d’ivoire; Kunstschatten uit het Abidjan Museum”. In 1971 in Ivoorkust komt Jean-Louis Rinsoz bij een tragisch helikopter ongeval om het leven. Voor het eerst komen stukken van de familie die in 1969 in het stadje Vevey overal tentoongesteld werden in deze Hammer veiling onder de hamer.

Sandro Bocola 1931-2022 was een Italiaanse- Zwitser een schrijver en artiest. Na zijn studie werkte hij als industrieel grafisch ontwerper. Hij was curator van verschillende tentoonstellingen en auteur van verschillende boeken op het gebied van kunsthistorie. Van jongs aan interesseerde Sadro Boccola zich voor Afrikaanse kunst. Met de aankoop van zijn eerste Ekoi masker begon hij artefacten van deze stam te verzamelen. Een essay over deze Ekoi kunst verschijnt in eigen beheer in 2021 in zijn publicatie “ Sandro Bocola, teksten en documenten van zijn leven en werk”. Een belangrijke tentoonstelling waarvan hij curator was is “ African Seats” voor het Vitra museum in Weil am Rhein in 1994, die vervolgens reisde naar Parijs, Keulen, Wenen en Tervuren. Een 16- tal Ekoi maskers uit het Cross-River gebied in Nigeria, en uit Kameroen uit familiebezit worden ook bij Hammer geveild op 29 juni 2024

Wanneer

29 juni 2024

Locatie

Online

Live in Basel en online, vanaf 15:00 uur

Vergelijkbare evenementen

Er zijn geen gerelateerde evenementen gevonden