Tentoonstelling

24 september 2023 t/m 7 januari 2024

Afrika in Amersfoort

Een uitstapje naar moderne kunst in Afrika.

Nog nooit heb ik zo’n leuke tentoonstelling over jonge Afrikaanse kunst gezien een paar dagen geleden 5 oktober in de zalen van Kunsthal Kade in Amersfoort. Die zijn gevuld met 140 werken van 130 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen; een explosie van kleuren en energie, precies zoals de titel – Africa Supernova – belooft.

Alles komt uit de privé-collectie van het echtpaar Carla en Pieter Schulting. Hun goede smaak maakte deze collectie mogelijk en het gevaar bestaat dat het een selectie is van wat ons westerlingen daarin aanspreekt. Maar goed, een ander criterium is er niet. Het betreft werk van overwegend jonge Afrikaanse kunstenaars. De meesten van hen zijn rond de 30 jaar en afkomstig uit onder meer Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Oeganda, Ethiopië en Noord-Afrika.

De connectie met etnografica wordt gevormd door diverse beelden en schilderijen geïnspireerd op etnografische objecten en kunst. Centraal staat het Baga-schoudermasker, waarvan het hout van een helft geheel vervangen is door glanzend koper. Bijzonder zijn ook de schilderijen die met scrap of ander materiaal zijn gemaakt, zoals de drie straatjongetjes en de dames met kleurrijke klederdracht.

Een absolute aanrader. Het blad Arts en Auto heeft in zijn oktober nummer een artikel aan deze tentoonstelling gewijd. Via deze link kun je dat artikel lezen. Nog te zien tot en met 7 januari 2024.

Wanneer

24 september 2023 t/m 7 januari 2024

Locatie

kunsthal KAdE
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Vergelijkbare evenementen

Tentoonstelling

Overzicht tentoonstellingen

Bekijk hier tentoonstellingen over tribale kunst welke zullen plaats vinden in het aankomende jaar

1 januari 2024 t/m 1 februari 2025

Tentoonstelling

Parcours des Mondes 2024

Het Parcours des Mondes 2024 vindt plaats van 10 tot en met 15 september. Nadere...

10 september 2024 t/m 15 september 2024